/Budapest színházai

Budapest színházai

Budapest számos látványossággal büszkélkedhet, amely a régi korból maradtak fent. Ezek között megtalálhatóak a színházak is, amikből több is megcsodálható a fővárosban. De vajon miről ismeretesek a település műemlékei? Ebből a cikkből minden kiderül!

Budapesti Bábszínház

A Budapesti Bábszínház az egyike azoknak, amelyek a VI. Kerületben, az Andrássy úton helyezkednek el. A Mesebarlang egyesületből alakult 1949-es színházban kezdetben csak gyermekelőadásokon lehetett részt venni, csak 1951-től vált felnőtt darabok színterévé is. 1992-től az Állami Bábszínház Budapesti Bábszínház néven működött tovább, manapság pedig három helyszínen állnak rendelkezésre.

Centrál Színház

A Centrál Színház a Révay utcában, a IV. Kerületben található meg. Egy viszonylag új intézményről van szó, hiszen 1997-ben alapították meg, azóta folynak itt előadások. A részben fővárosi fenntartású épület Vidám Színpad néven kezdte meg, majd 2000-ben teljesen fővárosi tulajdonba került. 2008-tól pedig Centrál Színház néven folytatta tovább. Pár éve azonban Puskás Tamás magánintézménye lett, amelyet a mai napig is ő működtet.

Erkel Színház

A János Pál pápa téren elhelyezkedő Erkel Színház épülete 1911-ben épült meg és egészen 1951-ig önálló épületnek számított. Nem sokkal később azonban hozzá csatolták a Magyar Állami Operaházhoz. Egy ideig azonban zárva is tartott, majd negyvenötév szünet után, 2013-tól ismét működik az Operaház kamaraszínháza. Ez lett az ország lenagyobb állandóan működő kőszínháza, ahol 2400 ember is helyet tud foglalni.

Madách Színház

A most ismert Madách Színház a második világháborút követően jött létre. Itt játszották korábban a Négy asszonyt keresek, a Néró, a Képzelt beteg, A Hamlet, de még az Áruló előadást is. 1991-ben színpadra vitték a Lear királyt, illetve a Mária evangéliumát egyaránt. Olyan neves színészek alakítottak itt korábban, mint Almás Éva, Vass Éva, Huszti Péter, Bessenyei Ferenc, vagy éppen Timár Béla.

Nemzeti Színház

A most ismert fővárosi Nemzeti Színház 2002-ben jött létre, ekkor nyitotta meg kapuit. Az épület állami tulajdonú telken áll, az építkezés pedig 16 éven keresztül zajlott. A színházat négy éven át Alföldi Róbert irányította, akinek a személyisége rendkívül megosztó volt. A jelenlegi tagok között ott van Bodrogi Gyula, Rátóti Zoltán, Barta Ágnes, Földes László, de még Udvaros Dorottya is egyaránt.

További színházak Budapesten

Itt található továbbá a Radnóti Miklós Színház, a Rockszínház, a Thália Színház, az Újszínház, a Vígszínház, a Várszínház, de még a Bethlen Téri Színház is.

Összegezve

Budapest tehát bővelkedik a kultikus intézményekben. Számos színház található a fővárosban, amelyek között ott van a Madách Színház, a Nemzeti Színház, de még a Centrál Színház is. A többség régről maradt fent, de természetesen akadnak új épületek is.