/Hasznos információk Budapestről

Hasznos információk Budapestről

Budapest az országunk fővárosa, amely nemcsak a legnagyobb, hanem a legnépesebb településünk is egyben. Mindezzel együtt Európa legsűrűbben lakott területei közé is tartozik. A város kulturális, oktatási és kereskedelmi központ, amely rendkívül jelentősnek számít. De vajon milyen hasznos információkat érdemes tudni Budapestről? Ebből a cikkből minden kiderül!

Budapest népessége

Budapestet a 2011-es népszámlálás alkalmával 1,7 millióan lakták, amely az ország össznépességének több mint 17%-a. Ezzel együtt a főváros a legsűrűbben lakott magyar település, ahol egy négyzetkilométeren 3302-en élnek. Ez az országos átlag harmincszorosának számít, amely hatalmas szám. A nemek és a korösszetétel rendkívül kedvezőtlen, hiszen több az idősebb és több a hölgy is, mint a fiatal és a férfi. A születéskor várható élettartam utóbbiak esetében közel hat évvel alacsonyabb, mint a nők esetében.

A vallás tekintetében a lakosság 29%-a vallja magát római katolikusnak, míg 8,5%-uk reformátusnak. Jelentőség még az evangélisták és a görögkatolikusok aránya is.

Budapest földrajza

A főváros teljes területe több mint 500 ezer négyzetkilométer. A településhez 81 kisebb város, illetve falu tartozik, így az agglomeráció igen nagynak számít. Kiterjedése észak-déli irányban 25, míg keleti és nyugati irányban 29 km-t tesz ki. Legmagasabb pontja a János-hegy, amely 529 méteren található.

A Duna 28 km-es szakasza halad át Budapest területén, amely két részre osztja a várost. Így alakult meg Buda és Pest, amelyek összevonásából jött létre a település.

Városszerkezet

Budapest városrészeiről a fővárosi önkormányzat dönt, ők állapítják meg a neveket és a határokat egyaránt. Bár jelentőségük nem nagy, a táblákon kötelezően fel kell tüntetni. A városnak eredetileg tíz kerülete volt, manapság azonban ez a szám 23-ra bővült ki. Ezek közül hat van Budán, 16 Pesten, egy pedig a Csepel-szigeten, amely a kettő között helyezkedik el.

A főváros nevezetességei

Budapesten található a hatalmas Mátyás-templom, a méltán híres Halászbástya, illetve az ország egyik leglátogatottabb turisztikai központja is, a várhegy. Itt épült fel a Budavári Palota, amelynek kivilágítása a pesti oldalról tekintve csodálatos.

Itt húzták fel az ország leghíresebb hídját is, a Lánchidat, azóta pedig több Duna-híd is épült, mind a Rákóczi-, a Széchenyi-, vagy éppen a Margit-híd. Ne feledkezzünk meg továbbá az Országházról sem, amely 2011-ben új kivilágítást is kapott az önkormányzattól.

Összegezve

Budapest tehát nemcsak a legsűrűbben lakott településünk, hanem itt élnek az emberek a legsűrűbben is. Nem csoda, hiszen számos nevezetesség közül válogathatnak, így unatkozni szinte lehetetlen. A 23 kerületből álló terület legmagasabb pontja alig 500 méterrel a tengerszint felett fekszik, de még így is csodálatos kilátás tárul az ember szeme elé.

TAGS: