/Minden, amit a távoli és az olvasószemüvegről tudni érdemes!

Minden, amit a távoli és az olvasószemüvegről tudni érdemes!

A szakemberek a normál szemüveget távoli szemüvegnek nevezik, és az olvasószemüvegek mellett ezek a leggyakoribb látásjavító eszközök. A jó szemüveg nem csak a tökéletes lencsétől jó, hanem attól, hogy a keret és a lencse, hogyan illeszkedik az archoz.Bizonyos kor után ritka akinek nincs szüksége szemüvegre, mivel a közellátás romlik, összemosódnak a betűk.

Ebben a cikkben elárulunk mindent, amit ezekről tudni érdemes, valamint beavatunk abba, hogy milyen lehetőségek vannak a szemvizsgálatra Budapesten.

Kész olvasószemüveg

Jobb elkerülni a készen vásárolható olvasószemüveget, ami már szinte mindenhol kapható. Igaz, hogy olcsó, de a minősége sem megfelelő, csak negyed dioptriás eltéréssel kapható. Ez pedig, mivel az emberi tényezőt nem veszi figyelembe, a szem romlásához vezethet, fejfájást, migrént, émelygést és a szem szárazságát okozza.

Távoli szemüveg

Nevéből is látszik, hogy abban segíti a viselőjét, hogy a távoli tárgyakat is élesen lássa. 40 éves kor körül a szem különböző távolságok közötti fókuszváltó készsége nem elég már az éleslátáshoz, kevésbé tud a közeli tárgyakra fókuszálni. Ezeknek az ellentétes igényeknek fele meg az olvasó és a távoli szemüveg váltogatása, vagy helyettük bifokális, más néven progresszív szemüveg használata.

Műanyag vagy üveglencse

Sokféle tényezőtől függ, hogy melyik alapanyag a megfelelő. Manapság a szemüveget viselők jelentős része már műanyag lencsét visel a szemüvegében.  Az üveg lencse egyre ritkább, pedig a karcokkal szembeni ellenállása rendkívüli, és még a magas dioptriáknál is relatív vékony és tiszta.

A műanyag lencsék különösen könnyűek, kényelmesek, éppen ezért, erősen törésállóak, így nem törnek szilánkosra azonnal, ha valamilyen külső hatás éri őket. Százszor ellenállóbbak az üvegnél. Viszont bármelyik szemüveghez használhatóak, főként sportolóknál és gyerekeknél népszerű.

A műanyag lencsék bármilyen színben előállíthatók, polárszűrővel és fényre sötétedő kivitelben is kaphatóak. A műanyag lencse másik nagy előnye még, hogy vezetésnél biztonságosabban lehet használni, mint az üveg lencsét, ugyanis törésálló és szilánkmentes, így baleset esetén nem okoz sérülést.

Azonban ebben is hallgassa meg a látszerész tanácsát!

A szemvizsgálat fontossága!

Ahhoz, hogy a szemüvegről szó essen egyáltalán, szemvizsgálaton kell részt venni. Sok helyre időpontot online is lehet foglalni a látásvizsgálathoz. Század pontosságú, biztonságos, érintésmentes technológiával, személyreszólóan, kiemelkedő technikával végzik a szem vizsgálatát.

Összegezve

Elmondható, hogy előbb vagy utóbb a szem öregedése miatt mindenkinek szüksége lesz szemüvegre. Akár távoli, akár olvasó szemüvegre van szükségünk, kérjünk időpontot szemvizsgálatra, hiszen ez az alapja annak, hogy a megfelelő változatot viselhessük. Ez javítja majd a látást és végre javulhat az életminőség is.